Företag och hälsa

Ergonomi

Din arbetsplats är troligen stället som du spenderar huvuddelen av din vardag på. Om du har förmånen att ha ett arbete att gå till är chansen stor att det är där du befinner dig under en hel del timmar varje vecka – och då gäller det att den är utformad så att du trivs på den. Det finns flera anledningar att titta närmare på ergonomin på din arbetsplats för att se till att den inte är eftersatt eller undermålig. Ergonomin påverkar dig nämligen både kortsiktigt och långsiktigt, och en dålig ergonomi kan påverka arbetsresultat såväl som livskvalitet.

 

De tidigaste framstegen inom ergonomin gjordes på 1960-talen när man kom till insikten att arbetsredskap och arbetsmiljö kunde anpassas till människans förutsättningar. Dessförinnan hade man lagt mindre vikt vid det och verktygen som arbetare hade till hands utformades endast med faktorer som effektivitet i åtanke. När man förde in en ergonomiaspekt i det hela började man se de långsiktiga konsekvenserna av att anpassa arbetsmiljön efter människor på bästa sätt, och man skapade ett ergonomifokus som sedermera har lett till dagens höga krav på arbetsmiljön. 339-ergonomiskakontorsmobler2

 

Under ergonomiforskningens barndomsår fokuserade man främst på kroppsarbetarnas förutsättningar: man insåg att det behövdes bättre verktyg för att säkerställa arbetarnas hälsa. Därefter har forskningen och erfarenheten visat att även anställda med skrivbordsjobb är i stort behov av bra ergonomi. Aspekter som kvaliteten på kontorsstolar, skrivbordshöjd och arbetsställning har alla påverkat synen på ergonomi.

 

I och med att teknikens utveckling ständigt går framåt har ergonomin haft en stor utmaning i att hinna med. För varje nytt tekniskt framsteg formas nya problem – hur ska ergonomin anpassa sig till tekniska innovationer som mobiltelefonen och surfplattan? För många kan nämligen ett långvarigt användande leda till ergonomiska besvär, som problem med tummen för den som skickar många meddelanden eller nackbesvär för den som ofta tittar ner i mobilen. Ergonomins lösning brukar vara att hitta nya riktlinjer som är mer skonsamma för användaren; exempelvis bättre arbetsställningar för den som behöver använda sin mobil ofta och mycket på jobbet.

 

Eftersom välanpassade ergonomiska lösningar på jobbet syftar till att öka den anställdes välbefinnande är det en morot både för arbetsgivare och anställd. Ändå har undersökningar visat att ergonomin inte alltid är högsta prioritet när nya möbler och ny elektronik ska beställas in, och många företagsledare ser inte ergonomin som en nödvändighet för ett bra företagsresultat. I dag börjar dock uppfattningen att ett förebyggande ergonomiskt arbete kan resultera i större lönsamhet tack vare färre sjukskrivningar och högre effektivitet få fäste, och ergonomin har hamnat högt upp på företagens dagordning igen.

Taggar: , , , ,