Okategoriserade

Såhär skapar du en trivsam miljö på arbetsplatsen

Många av oss tycker säkert om våra arbetsplatser, men oftast är det något eller några saker som brukar skava i vår relation till vårt arbete. Nedan listas olika typer av förbättringsförslag som du kan gå igenom och sedan införa på jobbet efter bästa förmåga.

Ordningsgrupper

Genom att skapa flera olika grupper med tydliga ansvarsområden kan man minska negativ energi på arbetsplatsen kring olika vardagliga problem. När grupperna är skapade med lika antal anställda i varje, skapar ni ett rullande schema där varje grupp byter ansvarsområde förslagsvis en gång i månaden eller varannan vecka. Exempel på ansvarsområden som kan finnas med är:

  • hålla köket rent och fräscht under dagtid.
  • ansvara över att det finns frukt, mjölk, kaffe och te på arbetsplatsen att tillgå för personalen.
  • hålla reda på och samordna insamling av pengar till personalens födelsedagar och andra tillfällen.

Fysisk aktivitet på arbetstid

Det är allmänt känt att fysisk aktivitet minskar stress och förbättrar hjärnans förmåga att hålla sig fokuserad. Därför kan ett förslag på en förbättring som kan göras på arbetsplatsen vara att hela personalstyrkan pausar 15 min på förmiddagen och 15 min på eftermiddagen då man måste lämna sitt skrivbord. Aktiviteter som kan utföras är exempelvis en kort och rask promenad, gå upp och nedför trappor eller olika styrkeövningar som utfall och benböj. Att stretcha kroppen eller att meditera kan även det vara en bra fysisk aktivitet under dessa 15 min.

Fortbildning

Den kanske vanligaste aktiviteten som brukar kräva en ekonomisk investering är olika former av fortbildning. Det finns en uppsjö av olika företag som sysslar med sådan utbildning, exempelvis kompetens express som skräddarsyr olika typer av kurser online. Att fortbilda sin personal eller sina chefer ger ofta positivt utslag på arbetsplatsens miljö och hur framtida problematiska situationer kommer att hanteras.

Kvalitetstid på arbetstid

Att ha kvalitetstid med sina kollegor är ofta en bra och rolig aktivitet att göra. Det kanske mest klassiska är så kallad after work där man går ihop ett gäng efter jobbet och dricker vin och samtalar utanför arbetsplatsen. Denna typ av tillfällen kan även skapas på arbetsplatsen. Exempelvis kan ett stående veckoinslag som ”fredagskaka” vara väldigt uppskattat. Då är det helt enkelt ett rullande schema med alla på arbetsplatsen där man turas om att införskaffa eller baka fikat till fredagseftermiddagen. Att samlas runt kaffebryggaren på fredagseftermiddagen och samtidigt prata om helgens planer och gå ner i varv är väldigt värdefullt då det oftast är på fredagar som man är som mest stressad just på grund av den stundande helgen och de arbetsuppgifter som man vill få avklarade innan dess.

Ovan nämns en del förslag för att förbättra miljön på just din arbetsplats, dock är det endast fantasin som sätter gränser gällande vad och hur som kan förändras och förbättras på ditt jobb!